Mijn verhaal

Een grote liefde heb ik voor wandelen in de natuur. Al jarenlang  maak ik meerdere keren per week een grote of kleinere wandeling. Ook in de vakanties trek ik graag de wandelschoenen aan. Wandelen geeft mij altijd rust en ontspanning. Soms zit je hoofd vol met allerlei dingen die je bezig houden en waar je je zorgen over maakt. Vaak gaan we dan piekeren. We blijven vast zitten in bepaalde gedachten. Door te wandelen komt er ruimte in je hoofd. Dat maakt dat je anders tegen dingen aan gaat kijken. Wandelen bevordert ook de creativiteit. Mijn beste ideeën vallen me tijdens een wandeling in. Wandelen houdt je fit. Lichamelijk en mentaal. Het zorgt voor een goede doorbloeding van lichaam en brein. Wandelen helpt tegen veroudering van lichaam en geest.

Bij mij groeide het idee om mijn ervaring als predikant te verbinden met mijn liefde voor wandelen in de natuur.
In 2022 heb ik de opleiding natuurcoaching bij Innersteps gevolgd. Deze opleiding heeft mij geïnspireerd om zelf een vorm van natuurcoaching en zinnige wandelingen te gaan aanbieden.

Ik ben theologe en al ruim 30 jaar werkzaam als predikante in de Protestantse kerk. Mijn wortels liggen op Goeree-Overflakkee, waar ik mijn jeugd doorbracht.
Na het volgen van de Pedagogische Academie in Middelburg ben ik theologie gaan studeren aan de Rijksuniversiteit Utrecht.
In 1993 werd ik predikante in Wehl. Vanaf 2002 werkte ik in Tiel en Wijchen. Sinds april 2019 ben ik als predikante verbonden aan de Protestantse gemeente Drempt en Oldenkeppel.
Ik woon in Elst (Over-betuwe).

In 2022 heb ik de opleiding natuurcoaching bij Innersteps gevolgd.
Deze opleiding heeft mij geïnspireerd om zelf een vorm van natuurcoaching en zinnige wandelingen te gaan aanbieden.

Het christelijke geloof en de verbondenheid met de gemeenschap van de kerk kreeg ik niet van huis uit mee. Mijn eigen zoektocht als jong-volwassene bracht mij naar de gemeenschap van de Protestantse Kerk en de studie theologie. Ik was nieuwsgierig geworden naar de christelijke traditie, de verhalen en de rituelen. In eerste instantie waren het de mensen die ik tegenkwam op mijn levensweg die mij inspireerden. Zij lieten mij kennis maken met de rijke traditie van de christelijke kerk en deelden hun ervaringen met mij.Ik geloof dat God door mensen heen werkt en ons via mensen aanspreekt. Het zijn ook mensen die hun ervaringen met het mysterie dat we God noemen hebben neergelegd in de verhalen van de bijbel. Ook daarin werkt God door mensen heen en kan ons aanspreken. Dat geheim raakt me nog steeds.

"Bij mij groeide het idee om mijn ervaring als predikant te verbinden met mijn liefde voor wandelen in de natuur."

"In 2022 heb ik de opleiding natuurcoaching gevolgd. Dit heeft mij geïnspireerd om zelf een vorm van natuurcoaching en spirituele wandelingen te gaan aanbieden."

"In gesprek met mensen uit andere religies heb ik veel raakvlakken ontdekt. Wij kunnen elkaar versterken en verrijken."

Net als veel mensen heb ook ik vragen en ken ik tijden van twijfel. Ten diepste blijft het geloof een mysterie dat ik nooit helemaal kan begrijpen. Er zijn geen pasklare antwoorden. Maar juist dat vind ik ook mooi en boeiend. In de gemeenschap van de kerk zijn we niet met de antwoorden bezig, maar met de vragen. Samen zoeken we naar zin in het leven en openen we ons voor God als bron van liefde, licht en leven. Samen proberen we van betekenis te zijn voor anderen.

Daarbij kijk ik graag over de grenzen van mijn eigen religie. In gesprek met mensen uit andere religies heb ik veel raakvlakken ontdekt. Wij kunnen elkaar versterken en verrijken. De Islam heb ik beter leren kennen door het schrijven van een boek over het leven van Saïda Aoulad Baktit: ‘Saïda Van schoonmaakster tot islamitisch geestelijk verzorger’. Van het Boeddhisme spreken mij de levensvisie en het brede aanbod van stilte en meditatie aan. Mystieke stromingen in verschillende tradities brengen de verschillende godsdiensten dichtbij elkaar.

Door mijn werk als predikante heb ik veel ervaring in het begeleiden van mensen bij allerlei levensthema’s en levensvragen. Thema’s en vragen die horen bij de verschillende levensfases in een mensenleven. Met name heb ik veel ervaring op het gebied van leven-in-relatie, omgaan met verlies en rouw, ouder worden en leven met ziekte en sterven. Ik heb
een opleiding contextueel pastoraat en diverse cursussen rondom deze
thema’s gevolgd.